Beszélgetés Czuczor Dáviddal

Meg szabad kérdeznem, hogy mennyi idős vagy? Olyan fiatalnak tűnsz, de lehet, hogy csak a csillogó szemeid miatt tűnik így. (nevetünk)

Huszonhat éves vagyok, és nem csinálok belőle titkot.

Valljuk be, letagadhatsz néhány évet. Azok a karakterek, amelyek eddig megtaláltak téged a színházban, igazodnak ehhez?

Igen, általában mindig fiatalabbat játszom, hiszen nem nézek ki annyinak, amennyi vagyok. Például az a karakter, akit a Holdongolf Projekt Dark Play című darabjában játszom, nálam pont tíz évvel fiatalabb, de úgy érzem, jól megtaláltuk egymást a szereppel.

A Holdongolf Projekten kívül hol találkozhatnak még a színházszeretők ezzel a fiatalos bájjal?

Láthatnak a Madách Színházban, a Veres 1 Színházban, illetve a gödöllői Művészetek Házában vannak még futó előadásaim.

Hogy talált rád a Holdongolf?

Úgy esett, hogy mi régóta, még Gödöllőről ismertük egymást Pál Tomival, aki régebb óta a Holdongolf társulati tagja. Amikor Molnár Kristóf készült a Dark Play című darabra, akkor Tomitól kért tanácsot, hogy akad-e olyan ismerőse, akire passzolna a figura, mert valahogy arra a szerepre nem talált megfelelő színészt. Tomi mutatott egy képet rólam, hiszen mégiscsak egy tinédzser fiú szerepére próbálták megtalálni a megfelelő személyt. Kristóf azt mondta, hogy a kép alapján végülis stimmel a dolog. Ezután természetesen következett egy személyes találkozó, amin megbeszéltük a részleteket és azt, hogy akkor próbáljunk meg együtt dolgozni.

czucz_interju1

Csak így, szinte egy kép alapján megkaptál egy szerepet? A színészi kvalitásaid szóba se kerültek?

Igen, így visszagondolva nagyon nagy bizalom az, amit Kristóf belém vetett. Természetesen Tomi elmondta neki, hogy véleménye szerint velem jól lehet együtt dolgozni, de azért ez mégis kicsit zsákbamacska volt. Ráadásul úgy, hogy én azt is közöltem Kristóffal, hogy nagyon régen csináltam olyan előadást, amely kizárólag prózai, és hogy nekem is vannak kérdőjeleim magammal kapcsolatban. Még a legelején megegyeztünk, hogy ha a próbafolyamat elején úgy éreznénk, hogy valamelyikünk részéről a közös munka nem megoldható, akkor azt tisztázzuk, és nem erőltetjük tovább. De szerencsére erre nem került sor, sőt az eredmény, mármint az előadás is minket igazol.

Ezt biztosan mindig megkérdezik tőled, de hogyhogy ezen az úton indultál el, és nem lettél mondjuk szupermodell?

Igazából nagyon rózsaszínen hangzik, de nem igazán emlékszem arra, hogy bármi más szóba jöhetett volna. Gyermekként mindig verseket és meséket mondogattam, énekelgettem, meg minden, aztán egy drámatagozatos gimnáziumba kerültem és azt hiszem ott történt meg, hogy végleg megfertőződtem a színházzal. Mindig próbáltunk valamit, volt színjátszó kör, műsorokat csináltunk. Jártunk országos diákszínjátszó versenyekre. Azt hiszem, akkor vált biztossá, hogy merre akarom járni az utam.

Visszatérve a Dark Play című darabhoz, mi volt számodra a legnehezebb feladat a karakter megformálása során?

Talán a figurában az volt a legnehezebb, hogy ő annyira tiszta és naiv, hogy ezt nehéz volt őszintén megmutatni. Lehet, hogy nem is mindig sikerült száz százalékosan, de szerencsére, ahogyan telik az idő, egyre inkább úgy érzem, hogy ez a figura tisztul és tisztul.

Milyen technikával építetted fel a karaktert? Sokszor kaptál szabad kezet a rendezőtől vagy inkább ő irányította a kidolgozását?

Szerintem abszolút csapatmunka eredménye lett az az Adam, aki most van. Valószínű nem is végső stádiuma, hiszen mindannyian változunk, és a karakter is kicsit változik velünk. Bizonyos dolgokat, mármint, hogy honnan hova kell eljutni egy jelenetben, Kristóf nagyon pontosan meghatározott – ha elsőre nem értettem, akkor elmondta még nyolcszor másféleképpen. Viszont voltak bizonyos szakaszok ezeken a nagyobb egységeken belül, amikor teljesen szabad kezet adott és kitalálhattam saját gesztusokat, hangsúlyokat, hanglejtéseket. Persze, ha nem tetszett neki, akkor megmondta, hogy tapogatózzak kicsit másfelé.

A Dark Play egyik legnagyobb feszültséget teremtő jelenetében elcsattan egy csók közötted és egy másik fiú között. Bizonyára sokan kérdeztek erről azok, akik már látták az előadást: te hogyan élted ezt meg?

Egy színpadi csók mindig izgalmas. Ilyen helyzetben még nem voltam, hogy fiúval kellett volna csókolóznom a színpadon, nővel már többször megtörtént. Azért tartottam tőle talán egy kicsit, mert tudtam, hogy sok szempontból ez a darab egyik legfontosabb pillanata és nyilván természetesnek kell lennie. Persze aggódtam, mert sosem csókoltam még meg férfit. Amikor sikerült a jelenet, akkor leesett, hogy ez nem olyan nehéz, mint ahogyan képzeltem, tudott annyira élni a jelenet, hogy mire eljutottunk a csókig, addigra minden megteremtődött és a végére én úgy éreztem, hogy tökéletes lett.

Hogy alakul a Holdongolf szempontjából a jövő évadod?

A 2015/16-os évadban továbbra is Adamet, a 16 éves tinédzsert alakítom, amely karakter több szempontból is nagyon izgalmas számomra és remélem, hogy a nézők számára is. Igen, itt jön a reklám: aki még nem látta, ne hagyja ki. (nevetünk) Ezen felül tavaszi bemutatóként érkezik a színházba egy ugyancsak érdekfeszítő darab, amit már nagyon várok, de sajnos addig még a nézőknek is várniuk kell.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.